domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu

203
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu
20 g drożdży
40 g ziaren słonecznika
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody
dodatkowo:
tłuszcz do formy

wykonanie:
Jeśli posiadamy ziarna orkiszu to mielimy w np. Thermomix przez ok. 60 s/obr.10 aby uzyskać mąkę pełnoziarnistą. Po zmieleniu przekładamy do innego naczynia. Do misy robota, który posiada opcję wyrabiania ciasta np. Thermomix wlewamy letnia wodę, dodajemy drożdże oraz miód i mieszamy 5 s/3 obr. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 min. Pod koniec wyrabiania dosypujemy słonecznik. Ciasto równomiernie przekładamy do natłuszczonej formy (ok.12×25,5cm) przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 min. /Inspiracja z przepisu cioci Dorotki Sydorczak 🙂 /

chleb_orkiszowy

(Visited 468 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here