sernik z wiśniami i kokosem

    2579

    składniki na ciasto kruche:
    300 g mąki
    3 – 4 żółtka
    110 g cukry
    150 g masła, schłodzonego
    1-2 łyżki śmietany
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce.  Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja podpiekłam w 180 st. C.

    składniki na masę serową:
    1000 g sera, zmielonego
    4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    100 g masła
    125 ml śmietany
    200-250 g cukru
    1 budyń waniliowy
    dodatkowo:
    2 słoiczki wiśni z syropu (odsączonych z syropu)

    wykonanie:
    Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

    składniki na bezę kokosową:
    4 białka
    100 g wiórek kokosowych
    110 g cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia na końcu łyżeczki

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

    Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy masę kokosową. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here