składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
3 – 4 żółtka
110 g cukry
150 g masła, schłodzonego
1-2 łyżki śmietany
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja podpiekłam w 180 st. C.
składniki na masę serową:
1000 g sera, zmielonego
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g masła
125 ml śmietany
200-250 g cukru
1 budyń waniliowy
dodatkowo:
2 słoiczki wiśni z syropu (odsączonych z syropu)
wykonanie:
Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
składniki na bezę kokosową:
4 białka
100 g wiórek kokosowych
110 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia na końcu łyżeczki
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Na ciasto wykładamy 1/2 część odsączonych wiśni. Na wiśnie równomiernie rozprowadzamy masę serową, na której układamy pozostałe wiśnie. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie na wierzchu równomiernie wykładamy masę kokosową. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.