tort z naleśników

2194

*składniki na ciasto naleśnikowe:
375 g mąki orkiszowej lub pszennej
375 ml mleka
375 ml wody
45 g masła, roztopionego
3 jajka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki.

składniki na krem do przełożenia:
150 g mascarpone
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
dodatkowo:
powidło lub dżem
owoce, dowolne
cukier puder

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami wanilii. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek miksujemy i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń.

wykonanie:
Jeden naleśnik smarujemy powidłem lub dżemem zwijamy w rulon, tniemy na kawałki, które użyjemy do dekoracji.
Na talerzu lub paterze kładziemy jeden naleśnik smarujemy go powidłem lub dżemem, przykrywamy naleśnikiem. teraz np. dwie-trzy warstwy smarujemy kremem a następnie powidłem lub dżemem i tak do wyczerpania składników. Odstawiamy na ok. 2 godz. aby całość się zespoliła. Wierzch dowolnie dekorujemy.


*Można użyć dowolnie innego przepisu na naleśniki czy krem
inspiracja z Moje Wypieki.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here