naleśniki z ryżu bez mąki, cukru, jajek i mleka

508
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
600 g ryżu
700 ml wody
60 ml oleju

wykonanie:
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość przelewamy do naczynia blendera lub thermomixa i miksujemy aby uzyskać płynne „ciasto”, konsystencji maślanki. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy ok. 1 łyżki oleju oraz porcje „ciasta” (przy kolejnych już nie trzeba dodawanie tłuszczu). Po wylaniu ciasta na patelnie rozprowadzamy „ciasto” przechylając patelnią, czekamy aż brzegi lekko się zrumienią i przewracamy na drugą stronę i smażymy ok 15 s. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim. Smarujemy ulubionymi nadzieniami i podajemy. (inspiracja z przepisu Olgi Smile)

nalesniki_z_ryzu1

(Visited 985 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here