ciasto ze słonecznikiem

19321

składniki na biszkopt jasny:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
210 g cukru
5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia.

składniki na biszkopt ciemny:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
210 g cukru
5 jajek (oddzielone żółta od białek)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę:
100 g masła, miękkiego
200 g łuskanego słonecznika
150 g cukru
3 łyżki mleka
300 g masła
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (*ugotowanego na masę kajmakową)
1 czekolada gorzka lub deserowa
dodatkowo:
1 paczka herbatników
polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła)
troszkę podprażonego słonecznika do dekoracji

wykonanie:
W garnku podgrzewamy masło, mleko oraz cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy słonecznik, mieszamy i całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C, od czasu do czasy mieszając, aż całość się rumieni. Gdy słonecznik będzie gotowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w np. kąpieli wodnej. Masło ucieramy z masą kajmakową. Dodajemy upieczony i wystudzony słonecznik, mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia się.

*Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby cała była w wodzie. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 2 godz. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy otwieramy.

*Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej: do małego garna wlewamy trochę wody, wstawiamy go na kuchenkę i podgrzewamy. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę żaroodporną lub metalową (większą od garnka z wodą). Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę i pozostawiamy, aż się rozpuści, od czasu do czasy przemieszając.

wykonanie ciasta:
Na biszkopcie ciemnym równomiernie rozsmarowujemy masę jasną, układamy herbatniki. Wykładamy masę ciemną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość odstawiamy na ok. 12 godz.

ciasto_ze_slonecznikiem1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here