składniki:
600 g mąki orkiszowej lub pszennej
1/2 łyżeczki kardamonu
100 g cukru
30 g drożdży
1 jajko
250 ml mleka
100 g masła
1 szczypta soli
wykonanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszane składniki odstawiamy na ok. 15 min. aby zaczyn podrósł. Masło roztapiamy. Mleko podgrzewamy. Mąkę mieszamy z kardamonem, pozostałym cukrem oraz z solą. Gdy zaczyn będzie podrośnięty przekładamy go do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie łatwo odchodziło od dłoni lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta przez ok. 7 min. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 60 min. do wyrośnięcia.
składniki na nadzienie cynamonowe:
80 g masła, miękkiego
2 łyżeczki cynamonu
80 g cukru
dodatkowo:
1 jajko do smarowania bułeczek
opcjonalnie
cukier do posypania
wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem.
wykonanie:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (możemy troszkę podsypać mąką) i rozwałkowujemy w kształt prostokąta na ok. 1 cm grubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam). Pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 min., aż ślimaczki będą rumiane.
Ostatnio robiłam coś bardzo podobnego z mąki orkiszowej – wyszły pyszne 🙂 Poleca przepis!
Ja również polecam 🙂