składniki na ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
25 g drożdży
80 g cukru
100 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 2 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W dużej misce mieszamy pozostałą mąkę z solą oraz z cynamonem. Dodajemy podrośnięty zaczyn, pozostały cukier i mieszamy w trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. U mnie rosło ok. 60 min. Następnie ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt ok. 50×40 cm. Na całej powierzchni rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe i zwijamy ciasto w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 min do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w ok. 180 st. C. Upieczone studzimy na kratce.
składniki na nadzienie cynamonowe:
100 g masła
1 i 1/2 łyżki cynamonu
80 g cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i zagotowujemy.