drożdżówki z serem

7226

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
100 g cukru
100 g masła
50 g drożdży
2 żółtka
200 ml mleka, letniego
1 szczypta soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru, 100 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, żółtka wymieszane z cukrem oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia.

składniki na masę serową:
400 g sera białego
1 żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego
50 g cukru

wykonanie:
W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki.

dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek
lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody)


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe brzegi ciasta, tworząc prostokąt z nadzieniem serowy. Tniemy ok. 10-12 kawałków po ok. 5 cm szerokie. Każdy prostokącik zwijamy dwa razy tworząc spiralkę. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 10 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w 180 st. C, aż będą wypieczone, przez ok. 25 min. Upieczone układamy na kratce i polewamy lukrem.

8 KOMENTARZE

  1. Pytanie: ile tego masła??? W składnikach nie jest podane, natomiast w sposobie przygotowania jest o nim wzmianka. Tak na oko, czy konkretną ilość?

  2. Kobieto, po co prowadzisz bloga, jeżeli podajesz niepełne przepisy. Na prośbę uzupełnienia składników nie odpowiadasz. Mając możliwość moderacji wpisów, rozumiem, że publikujesz jedynie te przychylne? Dziecinada!
    Mój na pewno się nie pojawi, bo ja nie napiszę „idealne”. Napiszę „niepełny” przepis.

    • Nie jestem podpięta do internetu 24 h na dobę… Nie jestem idealna i czasami pisząc coś mogę przeoczyć. Myślę, że każdemu może się to zdarzyć…. Nikt Ci nie każe korzystać z moich przepisów… Każdy komentarz jest publikowany oprócz spamu i obraźliwych…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here