tort egipski

6707

składniki na ciasto:
150 g zmielonych orzechów
6 białek
6 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżki mąki

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodajemy wymieszane z mąką zmielone orzechy i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. na rumiano, przez ok. 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
400 ml mleka
3 żółtka
4-5 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Około trzy łyżki kremy odkładamy, będzie potrzebny do posmarowania boków tortu.

składniki na krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
150 g orzechów posiekanych
150 g cukru na karmel

wykonanie:
150 g cukru rozpuszczamy na patelni, aż będzie bursztynowy (uwaga bardzo gorące). Rozpuszczony cienką warstwą wylewamy na natłuszczony papier do pieczenia i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie siekamy nożem na drobne kawałeczki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy oraz posiekany karmel i mieszamy.

dodatkowo:
pokruszone płatki migdałowe (możemy je delikatnie podprażyć na suchej patelni i wystudzić)

złożenie ciasta:
Na jednym krążku ciasta rozsmarowujemy ok. 1/3 część kremu budyniowego następnie rozsmarowujemy ok. 1/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i ponowie tworząc warstwy wykładamy krem budyniowy oraz śmietanowy. Układamy ostatni krążek i smarujemy pozostałym kremem budyniowym i śmietanowym. Boki pokrywamy odłożonym kremem budyniowym i obsypujemy np. pokruszonymi płatkami migdałowymi. Całość schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here