ciasto Jakuba

21612

składniki na ciasto kruche z różową pianką:
600 g mąki
200 g cukru pudru
200- 250 ml śmietany 18%
200 g masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy masło, siekamy mieszając z składnikami. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na 6 równych części. Każde rozwałkowujemy na wielkość formy (ok. 22×32 cm) i schładzamy w lodówce (możemy ułożyć je jeden na drugim, przełożone papierem do pieczenia, ale musimy je dobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich).

składniki na różową piankę:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g)
ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane)

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając.

Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z pozostałymi postępujemy tak samo.

składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
2 budynie (po 40 gr)
2 żółtka
100 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przekładamy wystudzone ciasta. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here