ciasto drożdżowe z kruszonką

3866

składniki:
600 g mąki
50 g cukru
25 g drożdży
2 jajka
250 ml mleka, letniego
50 g masła

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, ok. 150 ml letnim mlekiem oraz 1 łyżką mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem oraz jajkami. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, masę jajeczną i mieszamy. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło bez problemu od ręki. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy po wyrośnięcia na ok. 45 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, formujemy wałeczki po ok. 50-60 cm długie i zaplatamy z nich warkocza. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy z kominem. Pozostawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180-190 st. C przez ok. 30-35 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Pokrojone możemy posmarować dżemem 🙂

składniki:
35 g mąki krupczatki
25 g masła
25 g cukru

wykonanie:
Składniki mieszamy ze sobą i palcami wyrabiamy kruszonkę.

lub jeśli lubimy dużo kruszonki to podwajamy ilość składników:

70 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here