ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania

1524

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
100 ml letniego mleka
60 ml letniej wody
18 g drożdży
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
dodatkowo:
50 g masła, roztopionego
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu (lub wg własnego smaku)

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem, sól oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.
W miedzy czasie robimy cukier cynamonowy: cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cynamonowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy po ok. 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( ok.7x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w ok.180 st. C, aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru, przez ok. 30-40 min. (gdyby się za wcześnie przypalało, przykrywamy np. papierem śniadaniowym). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy je polać lukrem.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here