ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania

268
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
100 ml letniego mleka
60 ml letniej wody
18 g drożdży
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
dodatkowo:
50 g masła, roztopionego
50 g cukru
2 łyżeczki cynamonu (lub wg własnego smaku)

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem, sól oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.
W miedzy czasie robimy cukier cynamonowy: cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cynamonowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy po ok. 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( ok.7x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w ok.180 st. C, aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru, przez ok. 30-40 min. (gdyby się za wcześnie przypalało, przykrywamy np. papierem śniadaniowym). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy je polać lukrem.


(Visited 154 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here