ciasto z delicjami

2820
[Głosów: 1   Average: 5/5]

składniki na biszkopt:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
220 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia -samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty.

składniki na masę:
500 ml mleka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub do smaku
ok. 40 g czekolady
alkohol do smaku
1 duża paczka delicji np. wiśniowych

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną a do drugiej posiekaną czekoladę oraz alkohol do smaku.

wykonanie ciasta:
Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarowujemy masę z czekoladą, układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę kawową i przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam pokruszonymi płatkami migdałowymi.

składniki na polewę:
60 g masła
1 i 1/2 łyżki kakao
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka wody

wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier podgrzewamy do połączenia się składników. Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie i dodajemy ciepłej masy. Mieszamy. Dodajemy stopniowo śmietanę, mieszając na gładką lśniącą polewę.

(Visited 2 526 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here