tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami

3235

składniki na biszkopt:
105 g mąki
150 g cukru
6 jajek
50 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.)

składniki na krem:
250 g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
60 g czekolady deserowej, startej

wykonanie:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części.

dodatkowo:
dżem wiśniowy
wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek
ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego

wykonanie tortu:
Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy ok. 1/2 cz. kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Dowolnie dekorujemy. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. Ja do dekoracji użyłam kremu maślanego z dodatkiem mleka w proszku przepis tutaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here