drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

3822

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
80 ml letniego mleka
60 ml letniej wody
18 g drożdży
50 g cukru
55 g masła, roztopionego
dodatkowo:
50 g masła, roztopionego
80 -100 g cukru
skórka otarta z 1 lub 3 cytryn
skóra otarta z 1 pomarańczy

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem. Do mąki dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem oraz letnią wodę i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiały gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.
W miedzy czasie robimy cukier cytrynowy: cukier mieszamy ze skórką z cytryny oraz z pomarańczy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt (30×50 cm). Smarujemy je roztopionym masłem i posypujemy równomiernie cytrusowym cukrem. Ciasto kroimy (pionowo) na 5 pasków (każdy 10x30cm). Następnie układamy jeden na drugim i całość kroimy na 6 równych części ( 5x10cm). Układamy w foremce (ok.12x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) na sztorc. Odstawiamy na ok. 60 min., do podrośnięcia. Pieczemy w ok.180 st. C, aż ciasto nabierze złoto brązowego koloru, przez ok. 30-40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. opcjonalnie możemy je polać lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here