ciasto drożdżowe

3971

składniki:
600 g mąki
40 g drożdży
80 g cukru lub więcej
6 łyżek oleju
250 ml mleka, letniego
3 jajka
1 szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g żurawiny lub rodzynek (rodzynki zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 15 min. a następie odsączamy)

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 100 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałe mleko mieszamy z pozostałym cukrem, cukrem z wanilią oraz jajkami. Do mąki dodajemy, sól, podrośnięty zaczyn, mieszankę mleczno jajeczną oraz olej. Wyrabiamy ciasto (będzie luźne). Pod koniec wyrabiania dodajemy żurawinę lub rodzynki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok.45-60 min.). Jedną długą keksówkę lub dwie mniejsze natłuszczamy. Przekładamy wyrośnięte ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na kruszonkę:
50 g mąki
35 g cukru
35 g masła

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy dłońmi wyrabiając kruszonkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here