gołąbki z ziemniakami i serem

5482

składniki:
1 główka kapusty
1000 g ziemniaków
250 g sera białego
150 g cebuli
3 ząbki czosnku
1 jajko
50 g masła
sól, pieprz

wykonanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w osolonej wodzie, partiami odrywając liście które są już miękkie. Z każdego liścia ścinamy twardsze nerwy. Ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do odsączonych ziemniaków dodajemy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser biały, jajo, doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą masę nakładamy na każdego liścia kapusty i zawijamy, formując gołąbki. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 40 min. Podajemy np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

golabki_ziemniaki2

golabki_ziemniaki

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here