składniki:
1 główka kapusty
1000 g ziemniaków
250 g sera białego
150 g cebuli
3 ząbki czosnku
1 jajko
50 g masła
sól, pieprz
wykonanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w osolonej wodzie, partiami odrywając liście które są już miękkie. Z każdego liścia ścinamy twardsze nerwy. Ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do odsączonych ziemniaków dodajemy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser biały, jajo, doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą masę nakładamy na każdego liścia kapusty i zawijamy, formując gołąbki. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 40 min. Podajemy np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
A gdzie skladniki ?
już uzupełnione 🙂
Nigdy takich nie jadlam, ani nawet nie wiedzialam, ze instnieja. Zdecydowanie przypis do wyprobowania 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Z sosem z prawdziwkami… mniam…. 🙂