składniki:
1000 g kapusty kiszonej
500 g kapusty białej
350 g mięsa np. łopatki wieprzowej
300 g kiełbasy
1-2 cebule
1-2 marchewki
3 łyżki powidła śliwkowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie:
60 ml wina czerwonego wytrawnego
wykonanie:
Kapustę kiszoną odciskamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kapustę białą szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy w osobnym garnku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy z wodą w małym rondelku kub na patelni. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu. Ugotowane kapusty łączymy. Do kapusty dodajemy podsmażoną kiełbasę, mięso, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, powidło oraz opcjonalnie wino. Całość mieszamy i gotujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.