składniki:
150 g ryżu
300 g kapusty, białej
350 g mięsa mielonego, wieprzowego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, cząber lub inne ulubione zioło do gołąbków
mąka do obtoczenia
tłuszcz do podsmażenia
opcjonalnie: ok. 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo: natka pietruszki
wykonanie:
Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy.
składniki na sos:
250 ml bulionu
200 g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
wykonanie:
Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku.
Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 40-45 min. Przed podanie posypujemy posiekaną natką pietruszki.