kruche babeczki z kremem patissiere

17764

składniki na kruche babeczki:
230 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g masła, schłodzonego
70 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki były podwinięte do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Wyciągamy z foremek.

dodatkowo:

np. galaretka z czarnej porzeczki (przepis tutaj) konfitura

składniki na krem patissiere:
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki (lub mleka)
100 g cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

wykonanie:
Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii (najlepiej wyciągnąć ziarenka z wanilii). W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Pod koniec miksowania dodajemy obie mąki. Następnie wlewamy część gorącego mleka i dokładnie mieszamy (miksujemy). Wstawiamy na ogień, wlewamy pozostałe mleko, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, jeszcze ok. 1-2 min.,  cały czas mieszając, aż powstanie gęsty krem. Zestawiamy z ognia. Przykrywamy krem np. folią spożywczą, tak aby folia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia.

wykonanie babeczek:
Spód każdej babeczki smarujemy galaretką porzeczkową. Wykładamy porcję kremu. Wierzch dekorujemy dowolnymi owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here