chleb z kaszy gryczanej

3875

składniki:
500 g kaszy gryczanej, nie palonej
700 ml letniej wody
2-3 łyżeczki soli
opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego…

wykonanie:
Kaszę płuczemy a następnie zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. Następnie uzupełniamy wodę (kasza powinna być cały czas tuż pod wodą) i pozostawiamy na kolejne ok. 8-12 godz. Następnie zlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i miksujemy np. blenderem na konsystencję pół gładką. Całość przekładamy do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) nie przekraczając 3/4 wysokości. Ostawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ja odstawiłam na ok. 8 godz., nie wyrosło a i tak się upiekł 😉 ). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 – 90 min. Po upieczeniu wyciągamy z keksówki i odstawiamy do wystudzenia. Ja nie wytrzymałam z ciekawości i od razu ukroiłam 🙂 Na pierwszy rzut oka wygląda na zakalec ale to tylko złudzenia… jak dla mnie jest smaczny, no i zdrowy 😉 Jest to moje pierwsze podejście do tego chleba i już kasza moczy się na następny 🙂  Polecam wszystkim cierpliwym 🙂

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here