fikuśne pączusie z bananami – ekspresowe

3364

składniki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 banany
80 ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka alkoholu lub ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
dodatkowo
cukier puder do oprószenia
tłuszcz do głębokiego smażenia

wykonanie:
Mleko mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem dopieczenia, sodą i solą. Dodajemy mleko oraz jajo i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany. Mieszamy z ciastem. Przy pomocy łyżeczki lub łyżki (za każdym razem natłuszczonej np. w oleju) nabieramy ciasto i partiami smażymy w rozgrzanym do 175 st. C. głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Prze podaniem oprószamy cukrem pudrem.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here