składniki na krem patissiere:
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki (lub mleka)
100 g cukru (mniej lub więcej, do smaku)
4 żółtka
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
wykonanie:
Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii (najlepiej wyciągnąć ziarenka z wanilii). W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Pod koniec miksowania dodajemy obie mąki. Następnie wlewamy część gorącego mleka i dokładnie mieszamy (miksujemy). Wstawiamy na ogień, wlewamy pozostałe mleko, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, jeszcze ok. 1-2 min., cały czas mieszając, aż powstanie gęsty krem. Zestawiamy z ognia. Przykrywamy krem np. folią spożywczą, tak aby folia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów…