składniki:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
3 żółtka, ugotowane
100 g margaryny
100 g masła
dodatkowo:
galaretka porzeczkowa (przepis tutaj) lub marmolada
cukier puder
wykonanie:
Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, ugotowane żółtka, masło oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy szklanką krążki, w połowie krążków wycinamy np. serduszka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st. C do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy galaretką porzeczkową lub marmoladą. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (Z tej porcji ciasta wyszło mi ok. 25 szt. gotowych, przełożonych ciastek)