składniki:
100-120 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
40 ml mleka
40 g cukru
1 szczypta soli
troszkę proszku do pieczenia (na końcu łyżeczki)
3-4 jabłka
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i delikatnie łączymy je z ciastem. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, ok. 5 mm grubości. Każdy krążek maczamy w cieście (odciekamy z nadmiaru) i partiami smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem.