wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

10816

składniki:
1 główka kapusty
1 szkl kaszy gryczanej
500 ml mody
50 g suszonych grzybów
1 duża cebula
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka masła
sól, pieprz

wykonanie farszu:
Grzyby namaczamy – zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy, aż grzyby zmiękną. Gdy grzyby są miękkie osuwamy liść laurowy oraz ziele angielskie i odcedzamy grzyby od wywaru. Wywar wlewamy go garnka i dolewamy do niego wodę, tyle aby w sumie otrzymać 500 ml płynu. Takim płynem zalewamy kaszę i gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę, ugotowane grzyby drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilkę dusimy na maśle. Cebulę z grzybami dodajemy do kaszy, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.

wykonanie gołąbków:
Ze środka kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez ok. 10 min. na małym ogniu, następnie przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy przez ok. 5 min. Wyciągamy kapustę z wrzątku i po lekkim przestudzeniu obieramy z liści lub jeśli mamy „azbestowe paluszki” ? podczas gotowania co jakiś czas zdejmujemy wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie odcinamy zgrubienia i nakładamy porcjami wcześniej przygotowany farsz. Zawijamy liście, najpierw zakładamy liść na farsz z jednej strony, później składamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here