składniki na biszkopt:
160 g mąki
40 g kakao
8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
280 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem.
składniki na ciasto z prince pollo:
150 g wafelków prince pollo, pokruszonych
100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
100 g wiórek kokosowych
6 białek
200 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy pokruszone wafelki wymieszane z wiórkami kokosowymi oraz orzechami. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170-180 st. C na rumiano, przez ok 30-35 min.
składniki na masę:
750 ml mleka
6 żółtek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
100 g czekolady deserowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
spirytus do smaku
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 50 g czekoladę siekamy a pozostałą część rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło miksujemy na puch. dodajemy stopniowo budyń oraz czekoladę posiekaną i rozpuszczoną. Dodajemy opcjonalnie alkohol do smaku.
dodatkowo:
poncz: ok. 150 ml naparu kawy wymieszanego z 2 łyżkami spirytusu
polewa czekoladowa ( przepis tutaj ) użyłam połowy porcji
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy, wykładamy 1/2 część kremu. Układamy ciasto z wafelkami, na którym rozsmarowujemy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto wyszło dość wysokie a la tortowe. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podanie.