kawowa galaretka

5015

składniki:
500 ml gorącej wody
3 łyżeczki kawy mielonej
120 g cukru + ok. 60 ml gorącej wody
6 łyżeczek żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
ok. 150 -200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
1-2 kostki czekolady

wykonanie:
Kawę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do zaparzenia a następnie przelewamy przez filtr. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier wsypujemy do ok. 60 ml wody, wstawiamy na ogień, zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do zaparzonej, bez fusów kawy dodajemy syrop z cukru oraz napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy, aż żelatyną się rozpuści (gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić możemy całość delikatnie podgrzać ale nie zagotować). Następnie odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do foremek (mi wyszło 6 takich małych). Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja pozostawiałam w lodówce na całą noc).
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na stężałą galaretkę, wierzch posypujemy startą czekoladą i podajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here