ciasto orzechowo kawowe

461
[Głosów:16    Średnia:5/5]

składniki na ciasto:
180 g mąki orkiszowej lub pszennej
150-180 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
180 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Kawę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wsypujemy do masy maślanej, wlewamy kawę i na wolnych obrotach miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy orzemy i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło z tzw. górką, to ścinamy ją delikatnie (ściętym, pokruszonym ciastem możemy udekorować wierzch).

składniki na krem kawowy:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
70-80 g cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody

wykonanie:
Kawę zalewamy wodą i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i miksujemy na sztywny gładki krem.

Ok. 2/3 częścią kremu przekładamy ciasto. Pozostałym kremem smarujemy wierzch. Dowolnie dekorujemy, możemy użyć pokruszonego ciasta lub posiekanych orzechów. Całość schładzamy w lodówce.

(Visited 411 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here