ciasto Orzechowy Król

13815

składniki na ciasto czekoladowe:
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
20 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem (ko. 10 min.). Dodajemy po jednym jaju cały czas miksując. Do masy dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min.

składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich, w miarę drobno posiekanych
200 g cukru
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

Orzechy mieszamy z mąkę pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier cały cas miksując. Do białek dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 min.

składniki na bezę:
150 g białek
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy do foremki (ok .23×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na krem z kawą:

750 ml mleka
150 -180 g cukru
5 żółtek
30 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
40 kawy cappuccino w proszku lub do samu kawa rozpuszczalna
250 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Mało miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem, pod koniec miksowania dodajemy kawę.

złożenie ciasta:
ciasto czekoladowe – 1/2 część kremu – ciasto orzechowe – pozostała część kremu – beza

Opcjonalnie ciasto czekoladowe można delikatnie nasączyć naparem z kawy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here