leśna chmurka bez pieczenia

    2029
    [Głosów:11    Średnia:4.9/5]

    składniki na spód i warstwę galaretkową:
    350 g jagód lub borówek
    3 galaretki o smaku owoców leśnych
    1000 ml gorącej wody
    18 szt. dużych herbatników kakaowych

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wsypujemy borówki i mieszamy. Herbatnikami wykładamy dno foremki (22X25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na herbatniki wykładamy tężejącą galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

    składniki na krem śmietankowy:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    wykonanie:
    Mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy na pół sztywno z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do mascarpone. Całość miksujemy na gładki sztywny krem. Gotowy równomiernie wykładamy na stężałą galaretkę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami. Całość schładzamy lodówce przez ok. 2 godz.

    składniki na wierzch ciasta:
    ok. 2 garstki płatków migdałowych
    małe beziki

    wykonanie:
    Płatki migdałowe delikatnie podprażamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.


    (Visited 3 170 times)

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here