składniki na spód i warstwę galaretkową:
350 g jagód lub borówek
3 galaretki o smaku owoców leśnych
1000 ml gorącej wody
18 szt. dużych herbatników kakaowych
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wsypujemy borówki i mieszamy. Herbatnikami wykładamy dno foremki (22X25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na herbatniki wykładamy tężejącą galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubijamy na pół sztywno z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do mascarpone. Całość miksujemy na gładki sztywny krem. Gotowy równomiernie wykładamy na stężałą galaretkę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami. Całość schładzamy lodówce przez ok. 2 godz.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 2 garstki płatków migdałowych
małe beziki
wykonanie:
Płatki migdałowe delikatnie podprażamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Pięknie wyglądające ciasto, idealne do filiżanki aromatycznej mrożonej kawy 🙂