sernik z musem truskawkowym bez pieczenia

9109

składniki na masę serowa:
750 g sera białego
250 ml śmietany 18 %
20 g cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Ser mielimy na gładką konsystencję. Do zmielonego sera dodajemy śmietanę oraz cukier i miksujemy. Następnie dodajemy zimną, płynną galaretkę i miksujemy to połączenia się składników. Dno foremki(ok.22x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

składniki na mus truskawkowy:
500 g truskawek
400 ml śmietanki kremówki 30%
3 galaretki truskawkowe

wykonanie:
Truskawki miksujemy blenderem na mus. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ją do zimnego musu i mieszamy na jednolitą masę. Gotowy mus przekładamy na zastygnięty ser, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

dodatkowo:
ok. 18 szt. herbatników kakaowych (dużych)
ok. 500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
700 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia (lekkiego tężenia). Truskawki kroimy w plasterki. Układamy na musie truskawkowym i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta. Najlepiej na noc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here