składniki na biszkopt:
100 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
130 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 160-170 st. C, przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
składniki na warstwę truskawkową:
400 g truskawek
ok.35 g cukru lub do smaku
1 galaretka truskawkowa
wykonanie:
Truskawki rozgniatamy lub blendujemy. Wstawiamy na ogień, dodajemy cukier i chwilę gotujemy. Następnie zestawiamy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
3 żółtka
4 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek cukru lub do smaku
250 g masła, w temperaturze pokojowej
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.
dodatkowo:
1 duża paczka podłużnych biszkoptów
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru pudru
150 ml wody
1 galaretka truskawkowa
450 ml wody
ok. 300 truskawek
wykonanie:
150 ml wody mieszamy z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy w plasterki.
wykonanie ciasta:
Biszkopt przekładamy do foremki, w której się piekł. Na biszkopt wykładamy 1/2 część masy. Biszkopty maczamy w wodzie cytrynowej i układamy je na masie. Następnie wykładamy pozostałą część masy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.
Do takiego ciacha mrożona kawa i mamy zapewnione popołudnie idealne!
Połączenie idealne 🙂