pierogi z pieczarkami

12299

składniki na farsz:
400 g pieczarek
1 i 1/2 cebuli
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przekładamy do cebuli, smażymy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do wysmażonych pieczarek dodajemy bułkę tartą i mieszamy (podany farsz starczył mi na ok. 35 pierogów).

składniki na ciasto:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki masła roztopionego
1 żółtko
ok. 180-190 ml letniej wody

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Partiami wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here