makowiec na cieśnie ucieranym

1633
[Głosów:10    Średnia:4.6/5]

składniki na ciasto ucierane:
280 g mąki
250 g cukru pudru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka, za każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia).

składniki na masę makową:
350 g maku
145 g cukru pudru
4 jajka (biała oddzielone od żółtek)
1 łyżka olejku migdałowego lub do smaku
ok. 2 garści bakalii lub więcej (skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, rodzynki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy z nadmiaru wody i mielimy trzy krotnie. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy mak, olejek oraz bakalie i mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, dodajemy je do maku i delikatnie mieszamy. Gotową masę kupkami wykładamy na ciasto. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. lub więcej. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np. posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

składniki na polewę do ciasta:
60 g masła
1 i 1/2 łyżki kakao
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 i 1/2 łyżki śmietany
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Masło, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na końcu stopniowo dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

(Visited 2 727 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here