składniki na naleśniki ok. 16 cm średnicy (ok. 18 szt.):
250 g mleka
250 g mąki
250 g wody
2 jajka
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
1/2 małej łyżeczki cukru
1/2 małej łyżeczki soli
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię.
składniki na farsz:
1000 g kapusty białej
300 g podgrzybków
130 g cebuli
50 g masła
sól, pieprz
wykonanie:
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy Pokrojone w paski grzyby i dusimy przez ok. 20 min. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.