błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu

947
[Głosów:6    Średnia:2.5/5]

składniki:
320 g mąki
200 g cukru
3 jajka
2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
250 ml mleka
125 ml oleju
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo do dekoracji:
polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła)
posiekane orzechy włoskie

wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami.

piernik_ekspres

(Visited 1 731 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here