błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu

    2675
    [Głosów:15    Średnia:3.4/5]

    składniki:
    320 g mąki
    200 g cukru
    3 jajka
    2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
    250 ml mleka
    125 ml oleju
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    dodatkowo do dekoracji:
    polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła)
    posiekane orzechy włoskie

    wykonanie:
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami.

    piernik_ekspres

    (Visited 2 594 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here