składniki na czekoladowy spód:
110 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g cukru pudru
35 g kakao
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka wody
wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy wodę, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy ciasto i równomiernie wylepiamy nim dno tortownicy (22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min.
dodatkowo:
polewa czekoladowa
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
składniki na masę serową:
1000 g sera białego
200 ml śmietany kremówki
5 jajek
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
wykonanie:
Ser mielimy trzykrotnie a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem miksujemy do połączenia się z serem. Następnie dodajemy kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową przelewamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik wkładamy na półkę środkową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach (ja pozostawiłam na noc). Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ta polewa jest nieziemska! Torcik wygląda jak z prawdziwej cukierni. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/