składniki:
450 g mąki
4 jajka
180 ml śmietany 18%
180 ml oleju
220 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
jagody na wierzch ciasta
wykonanie:
Jajka mieszamy widelcem z olejem, śmietaną oraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Wierch posypujemy jagodami i opcjonalnie kruszonką. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50-60 min.
składniki na kruszonkę (robiłam na oko):
2 łyżki masła
4-5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę.