piernik krakowski „last minute”

3694

składniki:
400 g mąki
100 g masła, roztopionego
240 g cukru
4 łyżki powidła śliwkowego
2 jajka
250 ml mleka
3 łyżeczki kakao
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
ok. 80 g bakali, posiekanych (suszone more, śliwki, orzechy)

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy powidło i miksujemy. Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Dodajemy bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do keksówki (ok. 32 cm długości, miara dna keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w ok. 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Piernik możemy przełożyć powidłem śliwkowym i polać polewa czekoladową.



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here