ekspresowe ciasteczka choineczki z ciasta francuskiego

9500


składniki:

1-2 arkusze ciasta francuskiego
patyczki do szaszłyków
dodatki:
lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem

wykonanie:
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki. Nabijamy przez środek na patyczek do szaszłyków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy patyczek i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką…

Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie „przyklepać” a następnie pociąć na paski.

Smacznego!

Wesołych Świąt!!! 🙂





1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here