składniki:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
100 g miodu
125 ml mleka
125 g masła
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
100-120 g orzechów, zmielonych
20 g przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki sody
wykonanie:
Masło, cukier, miód, kawę oraz mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 45 – 50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Takie korzenne ciasta mogę jeść cała zimę 🙂
Idealna do jesienno zimowej kawki 🙂
zapowiada się pysznie 🙂
Polecam 🙂