składniki na ciasto kakaowe:
250-300 g herbatników
3 łyżki kakao
125 ml letniego mleka lub wody
1 łyżka cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku)
wykonanie:
Herbatniki rozkruszamy bardzo drobno lub przy pomocy robota kuchennego mielimy. Dodajemy kakao, cukier puder i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy.
nadzienie kokosowe:
150 g wiórek kokosowych
60 g cukru pudru
100 g masła
3 łyżki mleka
wykonanie:
Do rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos i chwilkę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i wykładamy na kakaowy prostokąt. Delikatnie zwijamy w roladę. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce min. 60 min.