krokiety z kapustą i pieczarkami

4164


składniki na ciasto naleśnikowe:

250 g mleka
250 g mąki
250 g wody
2 jajka
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię.

składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
50 g masła
100 g boczku wędzonego surowego
150 g cebuli
2 ząbki czosnku
60 g sera żółtego
sól, pieprz

wykonanie:
Kapustę mocno odciskamy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni razem z cebulą następnie dodajemy kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na małym ogniu ok. 15 min. Pieczarki myjemy, kroimy w pólplasterki, oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię dodajemy masło i smażymy do momentu odparowania wody. Łączymy kapustę z pieczarkami, dokładnie mieszamy,przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz jest zimny dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser żółty, mieszamy.

Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w kopertę (2 boki naleśnika do środka, następnie  2 również do środka i formujemy krokieta).

ponadto:
2 jaja
4 łyżki mleka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Tak przygotowane krokiety obtaczamy w bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krokiety z obu stron na złoty kolor.

Podajemy np. z sosem grzybowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here