
składniki:
ok. 1000 g schabu bez kości
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka mąki
wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem i papryką, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Przekładamy do miski, polewamy olejem i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy schab oraz obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C 1 godz.
Wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i kroimy na porcje. Pokrojony schab z powrotem wkładamy do naczynia i pieczemy ok. 45 min. Następnie rozprowadzamy 1 łyżkę mąki w 1/2 szkl. wody i wlewamy do mięsa, zagotowujemy doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną.