pomarańczowy krem z czekoladową bitą śmietaną

1395

składniki na krem pomarańczowy:
2 pomarańcze
1 cytryna
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach a następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Z cytryny również wyciskamy sok i łączymy go z mąką ziemniaczaną. Do garnka wlewamy obydwa soki, dodajemy skórkę z pomarańczy, jajko, cukier. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie przekładamy krem do pucharków i odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na krem śmietanowo czekoladowy:
150 ml śmietany 30 %
100 g białej czekolady
50 ml mleka

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę z mlekiem i mieszamy.

dodatkowo:
50 g białej czekolady (roztapiamy i tworzymy na np. papierze do pieczenia różne wzorki, odstawiamy do zastygnięcia)
50 g malin mrożonych

wykonanie:
Do pucharków z ostygniętym kremem pomarańczowym wykładamy krem śmietanowo czekoladowy, posypujemy malinami i kawałkami czekolady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here