domowe drożdżówki z serem i truskawkami

387
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki na kruszonkę:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła

wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do schłodzenia.

składniki na masę serową:
250 g sera białego
50 g gęstej śmietany
35 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
dodatkowo:
250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki

wykonanie masy serowej:
Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
100 g cukru
220 g mleka
1 jajko
40 g drożdży
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo
białko do posmarowania drożdżówek

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy je z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem szklanki. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką lub szprycką ser, a na nim połówki truskawek.  Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy ok. 25- 30 min. w 170 st. C.

(Visited 521 times)

2 KOMENTARZE

  1. Sezon letni i ciasto drożdżowe to jedno z lepszych rozwiązań – mogłabym co weekend zajadać drożdżowe wypieki! Z chęcią porwę od Ciebie taką drożdżówkę 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here