składniki na czekoladowe ciasto kruche:
100 g mąki
50 g masła
1 łyżeczka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 min.Następnie schłodzone ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i obciążamy np. suchą fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 min. a następnie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min.
składniki na krem czekoladowy:
500 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
2 żółtka
60 g maki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
dodatkowo:
ok. 600 g świeżych truskawek
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietany kremówki 30%
wykonanie:
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. W pozostałym mleku mieszamy mąkę ziemniaczana oraz żółtka i wlewamy mieszaninę do gotującego się czekoladowego mleka. Mieszamy, aż masa zgęstnieje.
50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady.
Wygląda przepięknie (:
Dziękuję 🙂
Prosta, ale jaka musiała być pyszna… 🙂
Szybko zniknęła 🙂 Nawet nie zdążyła dobrze „stężeć” 😉