chleb wiedeński

4094

składniki na zaczyn:
150 g mąki orkiszowej
3/4 łyżki drożdży, suchych instant
1 łyżeczka cukru
120 ml mleka, ciepłego
120 ml wody, ciepłej

wykonanie:
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawimy na ok. 60 min. do podrośnięcia.

składniki na ciasto:
cały podrośnięty zaczyn
ok. 220 g mąki orkiszowej
1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
1 jajko
1 łyża mleka
dowolne ziarna, nasiona np.: sezamu, maku, czarnuszki

wykonanie:
Do zaczynu dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masło i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta delikatnie formujemy mały prostokąt, zwijamy ciasto od dłuższego boku w rulon, formujemy podłużny chlebek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy ulubionymi ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 220 st. C perz 10 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy przez ok. 30 min.

chleb_wiedenski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here