placki a la podpłomyki

2866

składniki na 4 placki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
ok. 75 ml ciepłej wody
1 szczypta soli

wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy stopniowo ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, pozostawiam w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery, w miarę równe kawałki. Każdy rozwałkowujemy na okrągły, cienki placuszek. Pieczemy na suchej patelni z każdej strony na rumiano. Gotowe możemy podać tak jak pizze tzn. smarujemy sosem, układamy ser żółty, grzyby, pomidory, wędlinę, oprószamy ziołami i zapiekamy na patelni pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Po zapieczeniu możemy podać dodatkowo np. z rukolą lub tak jak w moim przypadku z listkami mniszka lekarskiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here